Sağlık Kütüphanesi / Yaşlanmaya Meydan Okuyun
Yaşlanmaya Meydan Okuyun
Bu makaleyi sesli dinleyin

Gençlik takıntılı kültürümüz neye inanırsa inansın, yaş almak daha az canlılık, güç ya da daha durağan bir yaşam anlamına gelmez.

Yaşam tarzınız ve beslenmenizde yapabileceğiniz birkaç ufak değişiklik ile kendinizi daha enerjik hissedebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İşlenmemiş Gıdaları Tercih Edin.

Taze gıdalar içerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile enerji seviyenizi yeniler.

Dyt. Remziye Merve ÇOBAN, "Paketlenmiş, işlenmiş gıdalar kendinizi halsiz ve ağır hissetmenize neden olur" diyor.

Hayvansal ürünleri (özellikle kırmızı eti) ölçülü olarak yiyin; sindirilmeleri daha uzun sürdüğünden ağırlık yapacak ve enerji seviyenizi düşürecektir.

D Vitamininizi Kontrol Edin.

Enerji seviyesi ve ruh hali için hayati önem taşıyan D vitamini en iyi şekilde güneş ışığından alınır; UV ışınları cilde çarptığında D vitaminine dönüşürler.

Kötü haber: Yaş ilerledikçe, cildiniz güneş ışığını D'ye dönüştürmede zorlanır.

Çoban, "Vücutta eksikliği varsa D vitamini takviyesi genellikle akıllıca bir harekettir, bize başvuran hastalarımızda yaptığımız genel testlerle bunu takip ediyoruz ama herkesin düzenli olarak bu takipleri yaptırması gerektiğini bilmesi lazım" diyor.

B12 Vitamini ile Canlanın.

Enerji seviyelerinin anahtarı olan bir başka vitamin de B12'dir. Hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur (ölçülü tüketmek gerektiğini unutmamalıyız). Veganlar için hatırlatmak gerekir ki hayvansal olmayan soya ve badem sütleri de B12 ihtiva eder. Düzenli takip ile B12 eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.  

Daha Fazla Hareket Edin.

Günde birkaç kez birkaç dakikalık hareket bile enerji seviyelerindeki düşüşleri önleyebilir. Mümkünse, özellikle sabah saatlerinde yürüyüşe çıkın. Bu, gün içinde enerjik olmanızı, vücut ritminizin düzenlenmesini ve geceleri daha iyi uyumanızı sağlayacaktır.

İlaçlarınızı Gözden Geçirin.

Yüksek tansiyon ilaçları, antidepresanlar ve antihistaminikler de dahil olmak üzere birçok ilacın enerji seviyelerini düşürebilecek yan etkileri vardır.

“Her üç ila altı ayda bir, tüm ilaçlarınızı doktorunuzla gözden geçirin ve “Buna hala ihtiyacım var mı? Dozu düşürebilir miyim? diye sorun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek