Sağlık Kütüphanesi / Saç Ekimi (Hair Transplantation) Nedir?
Saç Ekimi (Hair Transplantation) Nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Saç Ekimi (Hair Transplantation) Nedir?


Saç ekimi en temelde dökülmüş veya seyrelmiş saçların eski görünümüne kavuşturulması için farklı teknikler kullanılarak yapılan cerrahi işlemlere verilen isimdir. Genellikle yaş aralığı veya cinsiyet fark etmeksizin yapılan saç ekimi özellikle 50’li yaşlarda erkekler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak uygulanan bir işlem olan saç ekimi, dış görünüşünden rahatsız olan veya özgüvenini artırmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir işlemdir.

Saçlarımız dış görünümümüzün ve estetiğin en önemli parçalarından biri olarak kabul edilir. Pek çok insan sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak ister. Fakat başta genetik, yaş, hormonal faktörler, stres, hava kirliliği, vitamin ve mineral eksiliği gibi farklı faktörler olmak üzere hem kadınlar hem de erkeklerde saç dökülmesi ve seyrelmesi ile karşılaşılmaktadır. Erkeklerde saç dökülmesin en büyük nedeni genetik faktörlerdir. Kadınlarda görülen saç dökülmesi sorunlarının ise en sık görülen sebebi hormonal faktörler ve B12, demir gibi vitamin ve mineral seviyelerinde görülen eksikliklerdir. Bu sorunları günümüzde saç ekimi yöntemleri ile ortadan kaldırmak mümkündür.

Saç Ekimi İşlemi Öncesi Hazırlıklar

Özellikle 50 yaşın üstündeki erkeklerin tercih edebileceği bu operasyonla ilgili öncelikle hekiminiz ile istişare etmeniz ve operasyona karar vermeden önce hangi işlemin uygun olduğu, gerekli şartları taşıyıp taşımadığınız, iyileşme süreci ve riskleri hakkında bilgi almanız önemlidir. Ameliyat öncesi süreç temelde hastanın hekimine operasyon isteğini belirtmesiyle başlar

Bundan sonraki süreçte karşımıza çıkan en önemli konular şunlardır:

Hekim seçimi

Saç ekimi ameliyatı titizlikle yapılması gereken bir işlem olduğundan başarılı bir sonucun elde edilmesi ve gereksiz düzeltme operasyonlarının önlenmesi için tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Hekiminiz ile operasyon öncesinde görüşme yaparak kullanacağı teknik hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekilenler

Bu süreçte hekiminiz tarafından önerilen, sizlerin yerine getirmesi ve uyması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar:

  • Eğer sigara içiyorsanız doktorunuza danışarak ameliyattan bir süre önce içmeyi bırakmanız ya da azaltmanız gerekmektedir.
  • Ameliyattan önceki son hafta sağlıklı beslenmeye ve alkol tüketmemeye dikkat edin.
  • Hekiminizi son zamanlarda kullandığınız ilaçlardan, bitkilerden ve destekleyicilerden haberdar edin. Örneğin bazı ilaçlar (aspirin gibi) operasyon sonrası kanamalara sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymanız gerekmektedir. Bu bağlamda kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek ilaçların ve doktorunuzun yasakladığı ilaçların kullanılmaması gerekmektedir.
  • Saçınız için herhangi sprey, jöle vb. şekillendirici ürün kullanmamalısınız.
  • Saç ekimi işleminden bir gün önce ağır egzersizler yapmamak gerekir.
  • Saç ekimi işleminin yapılacağı gün tercihen geniş ve rahat bir giysi ve ayakkabı giymeniz ameliyat sonrası süreci daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.


Ekstra tedbirler

Ameliyat sonrası ilk 24 saat yanınızda duracak ve sizin yerinize araba kullanabilecek bir yakınınızın ya da arkadaşınızın size eşlik etmesi gerekebilir.

Ev ve iş yerinizdeki sorumluluklarınızı minimuma indirmeniz gerekebilir. Bunun için önceden yemek hazırlayabilir, ağır işlerinizi (temizlik işleri gibi) birkaç gün öncesinden tamamlayabilir veya kısa bir süreliğine yakınlarınızdan birinden yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.

Ameliyat gününde ekstra ihtiyacınız olabilecek şeylerin önceden küçük bir listesini yapabilirsiniz. Hepsini temin ederek ameliyata girmek ameliyat sonrası süreci kolaylaştıracaktır.

Saç Ekimi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Saç ekimi ameliyatı yapılacak işleme ve ekim alanına göre farklılık gösterebilir. Tahmini olarak  4 ile 6 saat sürer. Genellikle ameliyat sonrası taburcu olunur ve hasta dinlenmek üzere evine gönderilir.

Saç Ekimi Sonrası

Saç ekimi sonrası iyileşme süresi kişiye ve ameliyatın şekline göre değişiklik gösterir. Operasyon sonrası hastaların iyileşme süreleri hekimin uyguladığı tekniğe ve niteliğine göre değişiklik gösterir.

Kısa sürede iyileşip günlük hayatlarına devam etmek isteyen hastaların göz önünde bulundurmasında fayda olacak birkaç tavsiye:

Ameliyattan Sonra Yapılması Gerekenler 

  • Doktorunuzun size vereceği tavsiyeleri iyi dinleyin. İyileşme süreciniz ile ilgili talimatlar doktorunuz tarafından detaylıca açıklanır. Doktorunuz size yaşınız, sağlık durumunuz ve fiziksel özelliklerine göre ameliyat sonrası birkaç hafta neler yapmanızın sakıncalı olduğunu söyleyecektir.
  • Ağır aktiviteler ve yoğun spor egzersizleri terlettiği için kesinlikle bu tür aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Saç ekimi yapılan bölge titizlikle güneşten korunmalıdır.
  • Operasyon sonrası kesinlikle araba kullanılmaması tavsiye edilir.
  • Operasyon sonrası dönemde ağrı ve ödem yaşanabilir ve bu yüzden düzenli ağrı kesici kullanımı gerekebilir.
  • Yatarken saç ekimi yapılan bölgeye çok dikkat edilmelidir, bu yüzden hastalara sırt üstü yatması yönünde tavsiye verilir.
  • Her ne kadar saç ekimini sonrası süreçte 4. ve 15. günlerde durumun kritik seviyesi bitse de hala risk devam etmektedir.
  • Ameliyat sonucunda yeni saçların çıkması oransal olarak ilk üç ayda %30, takip eden altıncı ayda %60 ve ameliyatın gerçekleştiği tarihten bir yılda %100 başarı olarak seyretmektedir. Fakat elbette bu süreçte sabırlı olmak gerekmektedir. Yeni saçlarının uzaması başta yaş, hayat tarzı, genetik faktörler olmak üzere belirli etkenlere bağlıdır ve bu etkenlere bağlı şekilde değişiklik gösterebilir.
  • Bir süreliğine sauna, solaryum, hamam gibi yerlere kesinlikle gidilmemelidir.
  • Yeni çıkan saçlar için bir süre kesme veya boyama gibi işlemler uygulanmamalıdır. Ayrıca yeni çıkan saç derisinde anormal olmayan şekilde kabuklanma görülebilir.
  • Saç ekiminin takibindeki ilk bir ay içinde saçlar kaynamaya başlar. Operasyon sonrasında doktorunuz tarafından kullanılması tavsiye edilen saç ürünlerinin kullanılması önemlidir.


Saç Ekimi Sonuçları

Saç ekimi sonrasında sizleri mutlu edecek, özgüveninizi yükseltecek ve hayalini kurduğunuz saçlara sahip olabilirsiniz.

Saç Ekimi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Saç ekimi operasyonu saç dökülmesi ve saç kaybı görülen herkes için uygun bir operasyondur. Ancak hastaların belirli koşulları yerine getirmesi gerekir. Eğer ki;

  • Fiziksel gelişiminizi tamamlamışsanız,
  • Başınızdaki donör sahada, uygun yapı ve yeterli sayıda saç folikülü varsa,
  • Saç ekim operasyonuna engel herhangi bir fizyolojik hastalığınız yoksa,
  • Ekim yapılacak bölgede saç kökü nakli için uygun boşluk oluşmuşsa siz de saç ekimi operasyonu için uygun bir adaysınız.


Saç ekimi ameliyatı sadece erkeklerde görülen saç dökülmelerinde değil aynı zamanda çeşitli hastalıklar sonucunda oluşan lokal boşluklara, yanık izi, yara izi, ameliyat veya dikiş izine de başarı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda saç ekimi kadın hastalarda da başarı ile uygulanmaktadır. Belirli durumlarda kadınlarda oluşan saçsız bölgenin büyüklüğüne göre tıraşsız ekim de yapılabilmektedir.

Saç Ekimi Kimlere Yapılamaz?

Saç ekimi işlemi dünyada en yaygın olarak uygulanan cerrahi operasyonlardan bir tanesidir. En sık tercih edilen FUE yöntemi 18 yaşından büyük herkes için uygun bir operasyonudur. Fakat hastaların özellikle saç dökülmesine ek bir cilt hastalığına sahip olması halinde işlemden yeterli verim alınamamaktadır. Bu yüzden herhangi bir başka hastalığa sahip hastaların öncelikle ilgili durumu çözmesi gerekmektedir. Saç ekimi için fizyolojik hastalıkların olmaması ve sahada yeteri kadar sağlıklı donör bulunması gerekmektedir.

Saç Ekimi İşleminde Yaş Sınırı Var mıdır?

Saç ekimi 18 yaşından küçük hastalara gelişim çağının halen devam etmesi sebebiyle uygun görülmemektedir.

Saç Ekimi Ameliyatı Riskli Midir?

Herhangi cerrahi operasyonda olabilecek riskler saç ekimi ameliyatı için de geçerlidir. Fakat alanında uzman ve deneyimli bir kadro ile yapılan saç ekiminin risk oranının çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Saç ekimi için yapılacak lokal anestezinin kişide herhangi bir alerjiye sebep olmaması dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir.

Saç Ekimi Yöntemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Saç ekimi işlemi iki temel metot olarak ayrılmıştır.

FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu)

Saç ekimi yöntemlerinden en eskisi olan FUT tekniği günümüzde çok sık tercih edilmemektedir. Enseden başlayıp alın bölgesine doğru çizilen ve ince bir çizgi şeklinde kesilen saç derisinde bulunan köklerin gerekli bölgeye yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Diğer cerrahi işlemlerde görüldüğü üzere FUT tekniğinde de yaklaşık 8-15 cm arasında ve ensede bulunan bir kesi izi kalır.

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu)

FUT tekniğine göre daha güncel olan ve son yıllarda en çok tercih edilen metot olan FUE yönteminde herhangi bir kesi işlemi gerçekleşmez ve dolasıyla ameliyat sonrasında herhangi bir cerrahi iz oluşmaz. FUE tekniğinde ense bölgesinden teker teker alınan donörler saç köklerinin ekilecekleri alanda bulunan kanallara transfer edilir ve saç ekimi bu şekilde gerçekleşir. FUE yöntemin de kendi içinde farklı yöntemleri bulunmaktadır.

Siz de saç ekimi yaptırmak veya süreç ile ilgili bilgi almak istiyorsanız hekiminize danışabilir ve muayeneden geçerek ameliyat konusunda hekiminizden görüş alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek