Bölümlerimiz /

Tüp Bebek

Genel Tanıtım

Tüp bebek (IVF), doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek ve çocuk sahibi olmaya yardımcı olmak için yapılan tedavi yöntemidir.

IVF sırasında, olgun yumurtalar yumurtalıklardan toplanır (alınır) ve bir laboratuvarda sperm tarafından döllenir. Daha sonra döllenmiş yumurta (embriyo) veya yumurtalar (embriyolar) rahme transfer edilir. Bir tam IVF döngüsü yaklaşık üç hafta sürer.

Tüp bebek, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem bir çiftin kendi yumurtaları ve spermleri kullanılarak yapılır.

Tüp bebek ile sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınız, yaşınız, sağlık durumunuz ve benzeri birçok faktöre bağlıdır.

Rahme birden fazla embriyo transfer edilirse, IVF birden fazla fetüs (çoğul gebelik) ile gebelikle sonuçlanabilir.

Tüp Bebek (IVF) tedavisi için uygun musunuz?

Çiftlerin bir yıllık süre içinde herhangi bir korunma yöntemi uygulamaksızın düzenli cinsel ilişkiye girmeleri ve çocuk istemelerine rağmen gebelik oluşmamasına ya da oluşan gebeliğin taşınamamasına infertilite denir. Çiftlerin yaklaşık %15’inde bu sorun vardır.

Kadın ve erkekte infertilite sebepleri nelerdir?

Fallop tüpü hasarı veya tıkanması. Fallop tüpü hasarı veya tıkanması, bir yumurtanın döllenmesini veya bir embriyonun rahme ulaşmasını zorlaştırır.

Yumurtlama bozuklukları. Yumurtlama seyrekse veya yoksa, döllenme için daha az yumurta bulunur.

Endometriozis. Endometriozis, rahmin iç dokusunun rahmin dışında büyüdüğünde ortaya çıkar - genellikle yumurtalıkların, rahmin ve fallop tüplerinin işlevini etkiler.

Rahim fibroidleri. Fibroidler rahimdeki iyi huylu tümörlerdir. 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda sık görülür. Fibroidler, döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engelleyebilir.

Bozulmuş sperm üretimi veya işlevi. Ortalamanın altında sperm konsantrasyonu, zayıf sperm hareketi (zayıf hareketlilik) veya sperm boyutu ve şeklindeki anormallikler, spermin bir yumurtayı döllemesini zorlaştırabilir.

Açıklanamayan durumlar. Açıklanamayan infertilite, yaygın nedenler için yapılan değerlendirmelere rağmen infertilite nedeninin bulunamaması anlamına gelir.

Genetik bir bozukluk. Siz veya eşiniz, çocuğunuza bir genetik bozukluğu geçirme riski altındaysanız, IVF sürecinde embriyo belirli genetik problemler için taranır ve sağlıklı embriyolar rahme transfer edilebilir.

Kanser veya diğer sağlık koşulları için doğurganlığın korunması. Doğurganlığınıza zarar verebilecek radyasyon veya kemoterapi gibi kanser tedavisine başlamak üzereyseniz, doğurganlığın korunması için IVF bir seçenek olabilir. Kadınlar yumurtalıklarından yumurta toplayabilir ve daha sonra kullanmak üzere döllenmemiş halde dondurulabilir. Veya yumurtalar döllenebilir ve ileride kullanılmak üzere embriyo olarak dondurulabilir.

Adım adım tüp bebek süreçleri

Tüp bebekte ilk adım anne adayına yumurtalamayı artıran bir hormon enjekte etmektir. Böylece her ay sadece bir yumurta yerine birden fazla yumurta üretimi sağlanır. Daha sonra yumurtaların toplamaya hazır olup olmadığınızı belirlemek için gerekli testler yapılır.

Toplama prosedüründen önce, gelişen yumurtaları olgunlaştıran ve yumurtlama sürecini başlatan bir ilaç enjeksiyonu yapılacaktır. Bu noktada zamanlama önemlidir; yumurtalar, yumurtalıklardaki foliküllerden çıkmadan hemen önce alınmalıdır. Yumurtalar çok erken veya çok geç alınırsa normal gelişmezler. Doktorunuz, yumurtaları almadan önce doğru gelişim aşamasında olduğundan emin olmak için kan testleri veya ultrason yapabilir.

İşlem sırasında doktorunuz ultrason ile yumurtalıktaki foliküllerin yerini belirleyecek ve içi boş bir iğne ile yumurtaları çıkaracaktır. Prosedür genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır.

Alındıktan hemen sonra yumurtalarınız, eşinizin spermleri ile laboratuvarda döllenecektir.

Embriyolar hazır olduğunda, doktorlar rahminize bir veya daha fazlasını transfer eder. Bu prosedür, yumurtanın alınmasından daha hızlı ve daha kolaydır. Hamilelik şansını artırmak için çoğu IVF uzmanı bir seferde iki - üç embriyo transfer edilmesini önerir. Ancak bu, çoğul gebelik yaşayabileceğiniz anlamına da gelir.

Prosedürü takiben, genellikle birkaç saat yatakta kalırsınız ve dört ila altı saat sonra taburcu olursunuz. Doktorunuz muhtemelen embriyo transferinden yaklaşık iki hafta sonra size hamilelik testi yapacaktır.

Baba adayının sperm sayısının aşırı derecede düşük olduğu veya motilitenin (spermin hareketinin) zayıf olduğu durumlarda doktorlar tüp bebek tedavisini intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu adı verilen bir işlemle birleştirebilir. Bu prosedürde, sperm meniden - veya bazı durumlarda doğrudan testislerden - alınır ve doğrudan yumurtaya yerleştirilir. Canlı bir embriyo üretildiğinde, normal IVF prosedürü kullanılarak rahme transfer edilir.

Hizmetlerimiz

  • İnfertilite, Üreme Endokrinolojisi ve Kısırlık Tedavileri
  • Tüp Bebek Tedavisi (ICSI)
  • Doğurganlık Aşısı
  • Aşılama Tedavisi (IUI)
  • Yumurtlama Takibi (COH)
  • Üreme İnfertilite Cerrahisi (Histeroskopi / Laparoskopi )
  • Embriyo Tıraşlama (Assisted Hatching)
  • Genetik Testler (PGD, NGS, CGH...)
  • Embriyo Dondurma
  • Dondurulmuş Embriyo Transferi
  • Cerrahi Sperm Elde Etme Yöntemleri
  • (TESA, MESA, PESA, TESE, Mikro TESE)
  • Sperm DNA Fragmantasyonu (SDI) ve FISH Analizi
  • Mikroçip ile Sperm Seçimi
  • Havuz Yöntemi (Pooling)
  • Sperm Dondurma
  • Yumurta Dondurma
  • Erkek İnfertilitesi Takip ve Tedavisi
  • Ko-kültür
     

Neden Yaşam Hastanesi Tüp Bebek Merkezi?

Yaşam Hastanesi Tüp Bebek Merkezinin en büyük avantajlarından biri, kafa karıştırıcı ve bazen stresli olabilecek bu deneyim konusunda size rehberlik edecek bir uzmana sahip olmanızdır. Doğru seçimleri yapabilmeniz için size özel tüp bebek tedavisi seçeneklerimizi sunarken, kişiselleştirilmiş tavsiyeler alacak ve tüm düzenlemelerde danışmanınızla kol kola olacaksınız. Bu süreçte size düşen en önemli konu kendinize iyi bakmaya ve mutlu kalmaya odaklanmak.

 

Videolar

Hastanelerimiz

Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi

Hekimlerimiz


Doç. Dr. Ayla SARGIN ORUÇ
Doç. Dr. Ayla SARGIN ORUÇ Tüp Bebek Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi
#Detaylı Bilgi Randevu Al
Prof. Dr. Timur GÜRGAN
Prof. Dr. Timur GÜRGAN Tüp Bebek Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi
#Detaylı Bilgi Randevu Al
Whatsapp Destek