Sağlık Kütüphanesi / Sonbahar Ve Kış Hastalıklarına Karşı Bağışıklık Sistemi Nasıl Kuvvetlendirilir?
Sonbahar Ve Kış Hastalıklarına Karşı Bağışıklık Sistemi Nasıl Kuvvetlendirilir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Sonbahar Ve Kış Hastalıklarına Karşı Bağışıklık Sistemi Nasıl Kuvvetlendirilir?

COVID-19'la mücadelemiz devam etmekte ve önümüzdeki günlerde havaların soğumasıyla sonbahar ve kış hastalıklarının da eklenmesiyle birlikte risk faktörü de artmaktadır.

Bizim bu durumda yapabileceğimiz, kuvvetli bir bağışıklık sistemi ile hastalığa yakalanmayı geciktirmek; bulaş durumunda ise hafif seyirle atlatmayı başarmaktır.

Sağlam bir bağışıklık sisteminde beslenme ilk sırada geliyor, biz bu durumda ne yapabiliriz:

Öncelikle taze hayvansal protein olarak, taze balık, organik tavuk, hindi ve kuzu eti tüketebilir, yemeklerimizi kemik ve et suları ile pişirebiliriz.

Sağlıklı yağlar kullanabiliriz, soğuk sıkım zeytinyağı, çörekotu yağı ve avokado yağı gibi yağlar olabilir. Bunları özellikle sabah aç karnına tüketmeliyiz.

Doğal antibiyotikler dediğimiz soğan ve sarımsak, sülfür içeren karnabahar, lahana ve turpgiller, roka ve pancar mutfağımızda başköşeyi almalı.

Sebze suları ile yapacağımız doğal detoks sıvıları toksin atımını destekler (pancar, roka, maydanoz, salatalık vb.).

Sebze ve meyveleri fermente ederek, sebzelerden turşu, meyvelerden sirke yaparak tüketmek; kombucha çayı içmek bağırsak floramızdaki faydalı bakterileri artırır. Ev yapımı yoğurt ve kefir iyi birer prebiyotik ve probiyotiktir. Bunları sıkça tüketmek hastalıklara karşı dirençte elimizi güçlendirir.

Bağışıklığın en önemli elemanları C vitamini, D vitamini, çinko, selenyumdur. Bu vitamin ve mineral kaynaklarının diyetimizde olmasına özen göstermeliyiz. Bunun için doğru saatte ve doğru şekilde güneşlenmeli, balık, et, karaciğer, kabak ve ay çekirdekleri, ceviz, badem, yumurta, narenciye ve yeşil yapraklı sebzelerden zengin bir menümüz olmalıdır.

COVID-19 ile mücadelede antiviral beslenme çok değerlidir. Antiviral beslenmenin şartı da geniş bir yelpazede sebze ve meyve çeşitleri ile beslenmektir. C vitamini içeren sebze ve meyveler bu tarz beslenmenin temelini oluşturur. C vitamininin ana kaynakları arasında limon, portakal, greyfurt, çilek, kuşburnu, kızılcık, brokoli, renkli biberler, maydanoz ve ıspanak sayılabilir.

Baharatları da unutmamak lazım; zerdeçal, zencefil, karabiber, kişniş, karanfil ve çörekotu da günlük tüketiminizde yer almalı.

Bunlar koruyucu beslenme önerileri; ancak bunları, sağlıklı bir uyku, açık havada yapılacak düzenli egzersiz ve doğru stres yönetimi ile desteklediğimiz takdirde anlamlı ve etkili olacaklardır.

Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek