Sağlık Kütüphanesi / ERCP nedir?
ERCP nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi) özel bir endoskopi cihazı ile oniki parmak bağırsağına açılan safra yollarına veya pankreas kanalına yapılan müdahaledir. Bu müdahale tanı ya da tedavi amacı ile uygulanabilmekle birlikte son yıllarda daha çok tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

ERCP nasıl yapılır?

İşlem öncesinde hastanın aç olarak hastaneye gelmesi gerekir. İşlem sırasında anestezi ekibinin vereceği sedasyon ilaçları etkisiyle hasta uykuda olur ve herhangi bir şey hissetmez. ERCP‘de özel bir endoskopi cihazı ile ağız yolundan girilerek oniki parmak bağırsağına kadar ulaşılır. Buradan endoskop içinden geçirilen ince bir katater vasıtası ile safra yoluna girilerek kontrast madde verilir. Bu işlem esnasında röntgen cihazı ile görüntü edilir. Bu sayede safra yollarındaki taş, tümör veya darlık gibi anormallikler saptanır. Safra yollarına müdahale gerekiyorsa başka bir kataterle safra yollarının girişi elektriksel olarak kesilerek genişletilir.

ERCP kimlere yapılır?

Safra kesesindeki taş bazen safra kanalına düşer ve safra kanalında tıkanıklığa neden olur. Bu da hastada ateş, karın ağrısı, sarılık veya kusma şikayetine sebep olur. Bu taşlar bazen de pankreas iltihabına sebep olabilir. ERCP bu durumlarda kullanılır. Basket ya da balon adı verilen kataterler endoskopun içinden geçirilir, böylece safra yolundaki taş basketle yakalanarak ya da balon ile süpürülerek çekip çıkartılır. Safra akışını engelleyen tümör ya da darlık gibi durumlarda ise balon ile bu darlık genişletilebilir veya darlık bölgesine stent adını verdiğimiz küçük plastik tüp yerleştirilerek safra akışı sağlanabilir. İşlem süresi ortalama 40-45 dakikadır. Başarılı bir işlem sonrası hasta aynı gün ya da sonraki gün normal yaşamına döner.

ERCP’nin komplikasyonları nelerdir?

En önemlileri pankreas bezinin iltihaplanması, safra yolunun iltihaplanması, bağırsakta kanama ya da bağırsak delinmesidir. Çoğu zaman bu komplikasyonlar endoskopik müdahale ile giderilebilse de, bazen hastanede yatarak tedavi verilebilir, nadiren cerrahi girişim gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek