Sağlık Kütüphanesi / Dış Kulak İltihabı (Otitis Eksterna)
Dış Kulak İltihabı (Otitis Eksterna)
Bu makaleyi sesli dinleyin

Dış Kulak İltihabı (Otitis Eksterna)

Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasındaki bölüme verilen isimdir. Bu bölgenin iltihabına dış kulak iltihabı (Otitis Eksterna) denir. Deniz ve havuz mevsimi olan yaz aylarında görülme sıklığı artar. Özellikle havanın sıcak ve nem oranının fazla olduğu bölgelerde daha sık görülmektedir.

Dış kulak yolunun derisi çok incedir ve deri altı tabakası yoktur. Dış kulak yolu derisinin asidite derecesinin düşmesi mikroorganizmaların yerleşmesine zemin hazırlar ve yenileyen enfeksiyonlar meydana gelir. Derideki asit fazla olursa orada herhangi bir mikroorganizma üreme olasılığı azalır. Dış kulak yolu enfeksiyonuna yatkın olan kişiler su ile sık temas ederlerse dış kulak yolunun asitlik derecesi düşmeye başlar ve mikroorganizmaların yerleşmesi için zemin hazırlar. Kulak yolunun kulak çöpü ile sık temizlenmesi, kulağın toka, şiş, tığ gibi yabancı cisimlerle kaşınması dış kulak yolundaki deriye hasar verip enfeksiyona duyarlı hale getirir. Atopik dermatit, seboreik dermatit veya sedef gibi hastalığı olan kişilerde de dış kulak enfeksiyonu daha sık gözlemlenebilmektedir.

Dış kulak enfeksiyonunda etken sıklıkla Pseudomonas aeruginosa gibi bakteriler veya mantarlardır. Genellikle nemli ortam yaratan ve bakteri üremesine yol açan kirli sularla oluşur.

Hastada zonklayıcı tarzda şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolundaki ödemden dolayı kulakta tıkanıklık, işitmede azlık ve kulak akıntısı şikayetleri vardır. Çiğneme ve konuşurken çeneyi hareket ettirmekle ve kulağın önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırmakla ağrıda şiddetlenme olur. Kulak ağrısı çeneye ve boyna doğru yayılabilir. Boyundaki lenf bezelerinde ağrılı şişlikler görülebilir. Daha ileri durumlarda hastada ateş gözlemlenebilmektedir. Bu şikayetleri mevcut olan hasta mutlaka kulak burun boğaz hekimine muayene olmalıdır. Yapılan fizik muayenede teşhis konur ve öncelikle kulaktaki akıntı ve kulak kiri temizlenir.

Tedavide antibiyotikli kulak damlası, ödem giderici kulak damlası ve asidik çözeltiler, daha ileri vakalarda ağız yolu ile antibiyotik tedavisi kullanılır. Kulak yolu damla giremeyecek kadar ödemli ise kulak kanalına küçük bir tampon yerleştirilebilir. Mantar enfeksiyonu varsa buna yönelik damlalar kullanılır. Hastanın bu dönemde kulağını sudan koruması gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek