Sağlık Kütüphanesi / Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı
Bu makaleyi sesli dinleyin

Karın ağrısı, çocukluk çağında en sık rastlanan yakınmalardan biridir. Süt çocukluğu dönemi ve daha erken yaşlarda, karın ağrısı olan çocuk kendini ağlama atakları ve huzursuzluk şeklinde ifade edebilir. 

Karın ağrısı nedenleri: 

Karın ağrısı ile hastaneye başvuran çocukların çok düşük bir oranında (yaklaşık %5) ameliyat gerektiren bir hastalık vardır; hastaların %50’sinde karın ağrısının nedeni bulunamayabilir. 

Karın içinde yer alan her organın hastalığı karın ağrısına neden olabilir:

Bağırsaklarla ilgili hastalıklar; ishal, kabızlık, süt çocukluğu dönemi gaz sancısı (infantil kolik), bağırsak parazitleri, bağırsağın iltihabi hastalıkları, apandisit, daha nadiren görülmek üzere bağırsak tıkanıklıkları, delinmeleri

Böbrek, idrar yolları ve idrar torbası (mesane) ile ilgili hastalıklar; idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, travma

Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları ile ilgili hastalıklar 

Dalak ile ilgili hastalıklar, dalak apsesi

Kız çocuklarında over (yumurtalık ) ve uterus (rahim) ile ilgili hastalıklar; over kistleri ve tümörleri, dismenore (sancılı adet dönemi)

Karın içi zarının iltihaplanması

Karın dışındaki organların hastalıkları; sağ akciğer alt kısmında pnömoni (zatürre), orak hücreli anemi, akut lösemi, diyabet, romatizmal ateş

Pankreasın iltihaplanması   

Hastaneye başvuran olgunun değerlendirilmesi

Hastadan ayrıntılı bilgi alınmalıdır;

Karın ağrısının yeri, organların anatomik yerleşimlerine göre önemlidir. Örneğin karın sağ alt taraftaki bir ağrı için apandisit, idrar yolu enfeksiyonları, kız çocuklarında over hastalıkları dikkate alınmalıdır. Karın sağ üst tarafında ağrı varsa karaciğer ve safra yolları, böbrek ve idrar yolları ilgili hastalıklar; göbeğin altında, orta hatta ağrı varsa, idrar torbası, over ve bağırsaklarla ilgili hastalıklar göz önüne alınmalıdır.

Karın ağrısının karakteri; ağrı kıvrandırıcı tarzda ve zaman zaman şiddetlenip azalıyorsa, idrar yolları, bağırsaklar ve safra yolları hastalıkları düşünülmelidir. Ağrı, önce hafif düzeyde başlayıp, zaman içinde artıyorsa, bu durum karın içindeki iltihabi bir hastalığı, (örneğin apandisit) gösterebilir. 

Karın ağrısı ile ilgili ek bulgular; ishal, kabızlık, ateş, halsizlik, öksürük, boğaz ağrısıdır.

Hastanın ayrıntılı genel ve karın muayenesi yapılmalıdır;

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek