Sağlık Kütüphanesi / Bebek egzaması nedir?
Bebek egzaması nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Bebek egzaması nedir?

Bebek egzaması bebekleri ve küçük çocukları etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama, bebeğinizin cildindeki bazı bölgelerin kaşınmasına, kurumasına ve pütürlü olmasına neden olur. Egzama belirtilerinin bebeğinizi en çok etkileyeceği yer yüzüdür.

Bebek egzaması kimleri etkiler?

Bebek egzaması Türkiye’de 2 yaşın altındaki bebeklerin tahmini olarak %15 ila %20'sini etkilemektedir. Durum yetişkinliğe kadar sürebilir.

Bebek egzaması çocuğumun cildini nasıl etkiler?

Bebek egzaması bebeğinizin cildinin kuru, kaşıntılı ve hassas olmasına neden olur. Bunun nedeni, bebeğinizin cildinin en dış katmanındaki koruyucu bariyerin zayıf olması ve beklendiği gibi çalışmamasıdır. Semptomların her alevlenmesinde durum birkaç hafta sürebilir.

Bebek egzaması beklenmedik bir şekilde gelip gidebilen kronik bir durumdur. Bazı çocuklar yetişkinliğe ulaştıklarında bu durumdan kurtulurlar ancak yaşamları boyunca yine de kuru cilt belirtileri veya hafif alevlenmeler yaşarlar.

Bebek egzamasının belirtileri nelerdir?

Bebek egzamasının belirtileri genellikle ilk altı ayda başlar. Belirtiler şunları içerebilir:

Cilt kuruluğu

Cilt kaşınması

Cilt döküntüsü

Cilt rengi değişikliği; doğal cilt tonunuzdan kırmızı veya daha koyu (hiperpigmentasyon)

Bebek egzamasının belirtileri çocuğumun nerelerini etkiler?

Bebek egzaması çocuğunuzun vücudunun herhangi bir yerindeki cildi etkileyebilir ancak bu durum en çok aşağıdaki bölgelerde görülür:

Yüz

Kafa derisi

Ayak

Kollar ve bacaklar

Bebek egzamasına ne sebep olur?

Genetik ve çevresel faktörlerin birleşimi bebek egzamasına neden olur. Bu faktörler şunları içerir:

Tahriş edici maddeler ve alerjenler: Bebeğinizin ortamındaki birçok şey çocuğunuzun cildini rahatsız edebilir. Çocuğunuzun alerjisi varsa egzama belirtileri cildinde görülebilir. Yaygın çevresel tahriş edici maddeler ve alerjenler arasında kumaşlar, sabunlar ve belirli gıdalar bulunur.

Bağışıklık sistemi reaksiyonu: Bebeğinizin bağışıklık sistemi, bakteri ve virüsler gibi çocuğunuzu hasta edebilecek yabancı istilacılara karşı savunmalar geliştirir. Bebeğinizde egzama varsa, bağışıklık sistemi aşırı tepki verebilir ve bebeğinizin sağlıklı cilt hücrelerini de yabancı bir istilacı olarak algılayabilir. Sonuç olarak bebeğinizin bağışıklık sistemi, bebeğinizin cilt hücrelerine saldırarak egzama semptomlarına neden olabilir.

Genetik: Gebelik sırasında yumurta ve sperm hücreleri bir araya gelerek çocuğunuza vücudunun yapı taşlarını, yani genlerini verir. Bazen bebeğinizin DNA'sında değişiklikler meydana gelebilir (genetik mutasyon), bu da bebeğinizin vücut fonksiyonlarını ve gelişimini etkileyebilir. Egzama tanısı, bebeğinizin vücudunda, cildinin koruyucu bariyerini korumaktan sorumlu olan proteinlerin eksikliğine neden olabilir. Çocuğunuzun cildindeki koruyucu bariyer beklendiği gibi çalışmıyorsa egzama belirtileri yaşayabilir.

Bebek egzamasını ne tetikler?

Bebeğinizin cildi benzersizdir ve bebek egzaması belirtilerine neden olan çevredeki farklı tetikleyicilere tepki verebilir. En yaygın tetikleyicilerden bazıları şunlardır:

Giysi veya kumaş malzemesi

Sıcaklık, kuru hava veya terleme

Sabunlar veya deterjanlar

Alerjenle temas (evcil hayvan tüyü, toz, bazı gıdalar ve bitkiler)

Bebek egzaması bulaşıcı mıdır?

Hayır, bebek egzaması bulaşıcı değildir. Bu durum kişiden kişiye yayılamaz.

Bebek egzaması nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz fizik muayeneden sonra egzamayı teşhis edecektir. Bebeğinizin cildinde döküntülerin görülmesi egzama tanısının konulmasını sağlar. Doktorunuz, bebeğinizin cildinde semptomların oluşmasına neyin sebep olduğunu bulmak için ek testler önerebilir. Bunlar:

Alerji testi,

Kan testleri,

Deri biyopsisi olabilir.

Bebek egzaması nasıl tedavi edilir?

Bebek egzaması tedavisi, çocuğunuzun semptomlarının alevlenmesine neyin sebep olduğuna ve semptomlarının ciddiyetine bağlı olarak değişir. Bebek egzamasının tedavisi şunları içerebilir:

Tetikleyicilerin ortadan kaldırılması veya önlenmesi: Kokulu veya hoş kokulu sabunlardan, losyonlardan veya deterjanlardan kaçının. Bunlar egzamanın alevlenmesine neden olabilir. Doktorunuz, çevrelerinde düzenli olarak temas ettikleri belirli şeylere alerjisi olup olmadığını belirlemek için bebeğinizin cildine test uygulayabilir. Bebeğinizin egzamasını tetikleyen şeyin ne olduğunu tespit edebiliyorsanız, bu nedenlerden kaçınmak bebeğinizin cildinin iyileşmesine yardımcı olur ve gelecekteki egzama alevlenmelerini önler.

Topikal kortikosteroidlerin kullanılması: Bunlar bebeğinizin cildine losyon gibi sürdüğünüz reçeteli merhemlerdir. Kortikosteroidler kaşıntı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Bu merhemleri doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Bebeğinizin cildine nemlendirici uygulamak: Bebeğinizin cildini nemli tutmak semptomları azaltabilir, cildini rahatlatabilir, rahatsızlığı giderebilir ve alevlenmeleri önleyebilir. Bebekler için tasarlanmış nemlendiricileri ve koku içermeyen ürünleri tercih edin. Bebeğinizin cildine nemlendirici uygulamak için en iyi zaman banyodan sonra ve gün içinde birkaç kez cildinin kuru göründüğü zamandır.

Bebek egzamasını kim tedavi eder?

Bebeğinizin çocuk doktoru egzamayı teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Bebeğinizde tekrarlayan veya şiddetli semptomlar varsa, çocuk doktorunuz bir dermatoloğu ziyaret etmenizi önerebilir.

Tedaviden ne kadar süre sonra bebeğim kendini daha iyi hissedecek?

Tedavi başladıktan birkaç gün sonra bebeğinizin semptomları azalabilir. Bebeğinizin cildinin tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir.

Bebek egzaması kendi kendine geçer mi?

Bebek egzamasının tamamen ortadan kalkması için tedaviye ihtiyaç vardır. En iyi tedavi, bebeğinizin cildini nemli tutmak için günlük olarak veya günde birkaç kez nemlendirici kullanmaktır.

Bebek egzaması vakalarının çoğu, okula başladıklarında, yani 4 veya 5 yaş civarında iyileşir. Bazen çocuğunuz ergenliğe veya yetişkinliğe ulaştığında da egzama geçebilir veya şiddeti azalabilir.

Bebek egzamasını nasıl önleyebilirim?

Bebeğinizde egzamaya çeşitli faktörler neden olabileceğinden, bu durumu tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Aşağıdakileri yaparak bebeğinizin riskini azaltabilirsiniz.

Bebeğinizi tetikleyicilerden, tahriş edici maddelerden ve alerjenlerden uzak tutun.

Cildi için günlük olarak nemlendirici kullanın.

5 ila 10 dakika süren sıcak değil ılık suyla banyo yaptırın.

Bebekler için tasarlanmış, kokusuz nemlendiriciler veya merhemler uygulayın.

Bebeğimde bebek egzaması varsa nelerle karşılaşabilirim?

Egzama bebeğinizin cildinin kurumasına ve kaşınmasına neden olur. Bebeğiniz kaşıntıyı gidermek için cildini kaşımaya çalışabilir. Bebeğinizin cildini kaşımasını önlemek zor olsa da kaşınmak bebeğinizin enfeksiyon kapma olasılığını artırabilir. Bu çocuğunuzun semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Belirtileri kötüleşirse veya enfeksiyon kaparsa çocuk doktoruna danışabilirsiniz.

Bebeğinizin cildinin enfeksiyon kapmasını önlemek için bebeğinizin cildini, bebek cildine uygun kremler, merhemler veya losyonlarla nemlendirin. Bebeğinizin cildini yeniden nemlendirmek semptomlarını azaltabilir ve kaşıntıyı önleyebilir.

Bebek egzamasının tedavisi var mı?

Hayır, bebek egzamasının tedavisi yoktur. Bebeğinizin cildinin iyileşmesine ve semptomlarının ortadan kalkmasına yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Bazı bebek egzaması vakaları, çocuğunuz yetişkinliğe ulaştığında kaybolur, ancak yaşamları boyunca cilt hassasiyeti veya minimal egzama semptomları yaşayabilirler.

Doktora ne zaman başvurmalıyım?

Bebeğinizin cildinde enfeksiyon belirtileri görülüyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Egzama tanısı alan bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski yüksektir çünkü ciltlerinin koruyucu bariyeri olması gerektiği gibi çalışmaz. Kaşıma aynı zamanda bebeğinizin cildini tahriş edebilir ve vücudunu, vücuduna girebilecek bakteri veya virüslere maruz bırakabilir. Bir enfeksiyonun belirtileri şunlardır:

Sıvı dolu kabarcıklar veya yaralar

Egzama döküntülerinin çevresinde oluşan kabuklar

Kızarıklıklarda şişlik ve koyu kırmızıya çalan bir renk değişimi

Dokununca ağrı veya hassasiyet

Ateş veya titreme

Doktoruma hangi soruları sormalıyım?

Bebeğimin cildine ne zaman nemlendirici uygulamalıyım?

Bebeğimin cildine hangi kremi sürmeliyim?

Bebeğimin herhangi bir alerjisi var mı?

Bebeğimin semptomlarını ne tetiklemiş olabilir?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek