Sağlık Kütüphanesi / Bebeğiniz Çok mu Ağlıyor?
Bebeğiniz Çok mu Ağlıyor?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Çok az şey yeni doğmuş bir bebek sahibi olmak kadar neşeli ve streslidir. Gülümsemeleri ve bakışları kalbinizi eritebilir. Ancak günlerdir uyumadığınız bir gecenin ortasında ağlayan bebeğiniz sizi de ağlatmaya başlatabilir.

Böyle bir durumda en önemli şey sakin kalabilmektir. Bebeğinizi güvenli bir yere koymanız ve nefes almak için kendinize birkaç dakika ayırmanız sorun değil. Sakin bir kafayla size ne anlatmaya çalıştıklarını daha iyi anlayacaksınız.

Bebekler neden bu kadar çok ağlar?

Ağlamak, küçük çocuğunuzun size bir şeye ihtiyacı olduğunu söylemesinin ana yoludur. Ancak ihtiyaç duydukları şey her zaman açık değildir.

Bebeğiniz büyüdükçe, onların kendine özgü seslerini ve ne anlama geldiklerini öğreneceksiniz. Ancak ilk üç ila dört ay zorlayıcı olabilir.

Yenidoğan bebek sahibi ebeveynlerin, sorunun ne olduğunu bulmaya yardımcı olması için bir kontrol listesi kullanması önemlidir.

Bu kontrol listesi şu yedi yaygın senaryoyu içerebilir:

1. Açlık

Yenidoğan bebekler ilk birkaç ay boyunca her 1 - 3 saatte bir yemek yerler. Bu beslenme aralıkları büyüdükçe uzayacak ve daha fazla miktarda yemeği bir seferde yiyebilecekler.

Bebeklerin ağlamalarının yanı sıra açlıklarını göstermelerinin başka yolları da vardır.

Mesela:

Ellerini ağızlarına götürmek.

Dudaklarını şapırdatmak.

Bebeğinizin bu davranışlarını gözlemleyerek onlar ağlamaya başlamadan önlem alabilirsiniz.

2. Kirli bebek bezi

Yeni doğmuş bir bebekle yaşam, sürekli bir beslenme ve bebek bezi değiştirme döngüsüdür. Dolu bir bez bebeğinizin cildini tahriş edip onun ağlamasına sebep olabilir. Bebeğinizin bezini ıslandığında veya kirlendiğinde değiştirmek, bebeğinizin rahat etmesini sağlar ve ağrılı pişiklerin oluşmasını önler.

3. Çok sıcak ya da çok soğuk

Sıcak veya soğuk hissetmek bebekler dahil herkes için rahatsız edici olabilir. Yeni doğmuş bebeğiniz ağlamayı bırakmıyorsa, üşüdüğüne veya terlediğine dair işaretleri gözlemleyin.

Göğsünün veya boynunun arkasının normalden daha sıcak olup olmadığını kontrol edin.

Üşüdüklerini anlamak için burunlarına veya kulaklarına dokunun.

Fazladan bir giysi eklemek veya daha hafif bir kıyafet giydirmek sorunu çözebilir. Buna karşılık güvenli bir uyku için beşikte bol battaniye veya çarşaf bulunmasından kaçının. Bebekler için en iyi uyku sıcaklığı 18 - 21 derece arasındadır.

Bebeğinizin ateşi 38°C'den yüksek veya 35°C'den düşükse, doktorunuzu arayın ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

4. Yorgunluk

Bebekler genellikle yorgun oldukları için telaşlanabilirler. Yenidoğanlar günde 20 saate kadar uyurlar ancak uykuya dalmak için yardıma ihtiyaçları olabilir. İlk birkaç ay boyunca bebeğinizi ihtiyaç duyduğu anda uyutmanızda bir sakınca yoktur. Hayaller diyarına girmelerini kolaylaştırmak için onları kundaklamayı, kucaklamayı veya ten tene tutmayı deneyin, ardından onları beşiğine sırtüstü yerleştirin.

Bebeğiniz etrafındaki dünyaya ve gece-gündüz rutinine alıştıkça uykuları da daha düzenli hale gelecektir. Yaklaşık dört aylıkken uyku eğitimini düşünebilirsiniz. Uyku eğitimi bebeğinize kendi kendine sakinleşmeyi ve uykuya dalmayı öğretmeye yardımcı olacaktır. Böylece, bebeğiniz için bağımsızlığa ve sizin için daha fazla uykuya doğru ilk adımı atmış olursunuz.

5. Gaz

Gaz, bebeğinizin karnında birikerek ağrıya, şişkinliğe ve tahmin edebileceğiniz gibi ağlamaya neden olabilir.

Gazlı bebekler ekstra telaşlı olmanın yanı sıra:

Bacaklarını göğsüne doğru çeker.

Vücutlarını kıvırır ve gererler.

Bazı bebekler diğerlerinden daha fazla gaz üretir. Bebeğiniz rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa ona yardımcı olabilirsiniz. En iyi gaz giderme yollarından biri onları sırtüstü yatırmak ve bacaklarını yavaşça bisiklete biniyor gibi hareket ettirmektir. Ilık bir banyo da rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuza danışarak gaz giderici damlalardan birini deneyebilirsiniz.

6. Gıda hassasiyetleri

Gıda alerjileri, bağışıklık sisteminizin belirli gıdalara verdiği reaksiyonlardır. Bebeklerde nadir görülür ve genellikle katı gıda yemeye başlayana kadar ortaya çıkmazlar.

Ancak bebeklerde gıda hassasiyetleri veya intoleransı meydana gelebilir. Gıda intoleransı bir sindirim problemidir. Bebeğiniz, yediğiniz yiyeceklerden anne sütünüze geçen molekülleri parçalayamadığı zaman ortaya çıkar. Bebeklerde gıda intoleransının belirtileri şunlardır:

Kanlı dışkı,

İshal,

Gaz,

Zayıf kilo alımı,

İnek sütü ve soya, gıda intoleransının en yaygın nedenleridir.

Gıda intoleransından şüpheleniyorsanız, herhangi bir beslenme değişikliği yapmadan önce bebeğinizin doktoruyla görüşün.

7. Kolik

Kolik, görünürde bir neden yokken aşırı ağlamaya neden olur. Bebeğiniz bu üç kriteri karşılıyorsa kolik olabilir:

Günde üç saatten fazla (durmaksızın) ağlıyor.

Haftanın en az üç günü ağlıyor.

Üç haftadan fazla süredir ağlıyor.

Kolik ağlaması genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde ortaya çıkar ve sakinleştirmeye yanıt vermez. Genellikle yaklaşık üç haftalıkken başlar ve genellikle üç aylıkken durur. Bu ağlama dönemi ebeveynler için zor olabilir ve sarsılmış bebek sendromu riskini artırır.

Bebeğinizin ağlamasından dolayı hüsrana uğramanız normaldir. Eğer bunaltıcı hale gelirse;

Bebeğinizi güvenli bir yere koyun.

Uzaklaşın ve sakinleşin.

Kendinize bu aşamanın sona ereceğini hatırlatın.

Bir aile üyesinden veya arkadaşınızdan size yardımcı olmasını isteyin.

Doktorunuzla konuşun.

Bebeğinizin ağlamasını nasıl durdurabilirsiniz?

Ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin kesin bir yolu var mı?

Ne yazık ki hayır. Her bebek farklıdır ve birinde işe yarayan diğerinde işe yaramayabilir. Ancak hangilerinin bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olduğunu görmek için her zaman bu stratejileri deneyebilirsiniz:

Aç mı, yorgun mu, sıcak mı, soğuk mu, yoksa bez değiştirmeye mi ihtiyaç duyuyorlar, kontrol edin.

Onlara sıcak bir banyo yaptırın.

Onları yürüyüşe çıkarın veya arabaya binin.

Bebeğinizi sessiz bir alana taşıyarak, beşiğine yerleştirerek veya beyaz gürültü uygulayarak aşırı uyarımı azaltın.

Ten tene temasla, kundakla, sallanarak, yürüyerek veya şarkı söyleyerek onları rahatlatın.

Bebeğim ağlamayı bırakmıyor ve ben her şeyi denedim

Her şeyi denediyseniz ve bebeğiniz hala ağlıyorsa tepeden tırnağa bir kontrol yapmanızı öneririz. Kızarıklık, tahriş, yaralanma veya parmak, ayak parmağı veya başka bir uzantının etrafına dolanmış bir saç parçası olup olmadığına dahi bakın. Şüphe duyduğunuzda doktorunuzu arayın.

Bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız çekinmeden doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz bebeğinizi kontrol edecektir ve eğer bir sorun yoksa, ağlamalarının sağlıkla ilgili bir sorundan kaynaklanmadığından emin olarak evinize gidebilirsiniz.

Doktorunuzu hemen aramanız için diğer nedenler şunlardır:

Kanlı dışkı veya dışkı değişiklikleri (ishal veya kabızlık).

Aşırı tükürme veya kusma.

38°C veya daha yüksek ateş.

Yemek yememek ve içmemek.

Bebeğiniz ne kadar çok ağlarsa ağlasın bilin ki büyüdükçe durumu düzelecektir. Ayrıca bebeğinizin ağlama nedenleri daha da netleşecektir. Bu nedenle, nefes almaya çalışın, ihtiyacınız olduğunda kendinize bir mola verin, biraz zaman ve aşinalık ile bunu atlatacağınızdan emin olun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek