Sağlık Kütüphanesi / Skolyoz
Skolyoz
Bu makaleyi sesli dinleyin

Skolyoz

Omurganın sağa ya da sola doğru eğriliklerine skolyoz denir. En sık ergenlik dönemindeki çocuklarda görülür.

Skolyoz Tanısı Nasıl Konulur?

Omurgaya ön veya arkadan bakıldığında düz değil de sağa ya da sola doğru kayma varsa skolyozdan şüphelenilir. Kesin tanı için röntgen filmi çekilir, varsa eğriliğin açısı ölçülür ve 10 dereceden fazla ise skolyoz olarak tanı alır.

Skolyozun Sebepleri Nelerdir?

En sık olanı idiopatik tip ( nedeni bilinmeyen ) skolyozdur. İdiopatik skolyozun sebepleri için değişik teoriler olsa da günümüzde genetik (ırsi) sebep üzerinde çalışmalar artmıştır.

Çocuğumda Skolyoz Olup Olmadığını Anlayabilir Miyim?

Aşağıda sıraladığımız bulgular ebeveynlerce fark edilirse uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir:

  • Bir omuz diğerinden daha yüksekse
  • Kürek kemiğinden biri daha çıkıksa
  • Gövde ve/veya göğüs kafesi bir tarafa kaymışsa
  • Belde asimetri varsa

Bilinmelidir ki belirtilen bulguların olmaması skolyoz olmadığı anlamına gelmez.

Eğriliğin Artma Riski Var Mı?

Skolyozun ilerleyip ilerlemeyeceğini bilmek her zamana kolay olmayabilir. Çok sayıda kriter gözden geçirilmelidir. En önemli faktörler eğriliğin boyutları ve iskelet uzamasının ne kadar daha devam edeceğidir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Ameliyat ya da ameliyat dışı tedaviler vardır. Ameliyat dışı tedaviler için gözlem ve korse tedavisi söylenebilir. Korsenin amacı eğriliğin büyümesini engellemek ve ameliyatın önüne geçmektir. Korse büyüme tamamlanıncaya kadar kullanılmalıdır. Fakat korse kullanımına rağmen eğrilik artabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Cerrahi Müdahalenin Amaçları Nelerdir?

Skolyozun daha fazla ilerlemesini engellemek ve omurgayı olabilecek en güvenli şekilde düzeltmektir. Bu sayede yaşamın ilerleyen yıllarında ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilir ki bu sorunlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Akciğer hastalıkları (Nefes alma güçlüğü)
  • Kalp sorunları
  • Kas zayıflığı
  • Ağrı
  • Belde kireçlenme

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Omurgayı olabilecek en güvenli şekilde düzeltmek için implantlar (çubuklar, vidalar) kullanılır. Bir çeşit “iç korse” olarak da adlandırılabilir. Artık günümüzde sırt bölgesinde kesi yapılarak cerrahi gerçekleştirilmektedir.

Omurilik Monitörizasyonu: Skolyoz cerrahisi artık daha güvenilir hale gelmiştir.

Hasta ve hasta yakınları tarafından en sık olarak “Felç kalma riski nedir?” diye sorulur. Günümüzde artık son teknoloji bilgisayarlar ile hastanın ameliyat başlangıcında kol ve bacaklarına takılan problarla omurilikten gelen sinyaller alınmakta ve bilgisayara yansıtılmaktadır. Bu erken uyarı sayesinde hastanın omurilik yaralanmasına bağlı felç olma riski büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır.

Cerrah Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Seçeceğiniz cerrahın çocuk/ergen omurga deformitelerinin tedavisinde eğitim almış, uzmanlaşmış ve skolyoz cerrahisini daha önceden yapmış, başarılı deneyimleri olan “Omurga Cerrahı” olması önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>