Sağlık Kütüphanesi / Pandemi Döneminde Hamilelerin Merak Ettiği Sorular
Pandemi Döneminde Hamilelerin Merak Ettiği Sorular
Bu makaleyi sesli dinleyin

Pandemi Döneminde Hamilelerin Merak Ettiği Sorular

Olağanüstü bir salgından geçmekte olduğumuz şu günlerde hamileler endişelenmekte, hamileliklerini nasıl geçirecekleri ve nasıl davranmaları gerektiği hakkında merak içindedirler. COVID-19 ve hamilelik halkında kafanızdaki birçok sorunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Hamilelikte COVID-19 Riski Daha mı Fazladır?

Hamilelerin COVID-19’a yakalanma riskinin daha fazla olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Yine de ihtiyatı elden bırakmamak için hamileler riskli grup içinde gösterilmektedir. Bunun nedeni, grip gibi bazı virüslerin hamilelerde daha ciddi seyretmesidir. Bunun COVID-19 için de geçerli olup olmadığı henüz açık değildir. Yeni bir virüs olması nedeniyle hamileleri bu gruba dahil etmek daha güvenlidir.

COVID-19 geçiren hamilelerin yoğun bakım ünitesine yatma ve solunum cihazına bağlanma ihtimalleri hamile olmayanlara göre daha fazla olabilir. Hastaneye yatma ve daha şiddetli hastalık geçirme riskleri yüksek de olsa tümden bakıldığında hamilelerin bu gibi durumlarla karşılaşma riski düşüktür. Hamilelerin ölüm riski de daha fazla değildir.

Ağır COVID-19 geçiren hamilelerin çoğunluğunun gebeliğin son üç ayında olması, 28 haftadan itibaren sosyal mesafe ve düzenli el yıkamanın önemini daha da vurgulamaktadır.
Hamilenin 35 yaşından büyük olması, fazla kilolu veya obez olması, diyabet veya yüksek tansiyon gibi bir hastalığının olması da COVID-19’u şiddetli geçirmesi ve hastaneye yatma riskini artırmaktadır.

Hamileler COVID-19’a Karşı Kendilerini Nasıl Koruyabilirler?

COVID-19’dan korunmak için şunları yapabilirsiniz:

  •  Gebelik kontrollerinize aksatmadan devam edin
  • Diğer kişilerle teması mümkün olduğunca kısıtlayın
  • Mümkün olduğunca evde kalın
  • Dışarı çıkmanız gerekirse başkalarından en az 2 metre (3 adım) uzak olun
  • Toplum içinde veya iş yerinde korunmanız gerektiren durumlarda maske takın
  • Sık sık ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkayın
  • Eğer yıkama imkanı yoksa en az % 70 alkol içeren dezenfektanla elinizi temizleyin (ellerinizi kuruyana kadar ovuşturun)
  • Gözünüze, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının
  • Eğer hamileliğiniz 28 hafta veya üzerinde ise yukarıdaki önlemlere daha fazla dikkat göstermelisiniz

Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin;

  • Sağlıklı ve düzenli beslenin
  • Düzenli egzersiz yapın, ancak evde egzersiz yapmaya çalışın veya dışarıda yaparsanız başka kişilerden uzak durmaya dikkat edin
  • Bolca uyuyun
  • Alkol ve diğer zararlı şeylerden kaçının
     

COVID-19 Hamilelikte veya Doğumda Bebeğe Geçebilir mi?

Araştırmacılar hamilelikte bebeğe geçen birkaç COVID-19 vakası buldular. Ancak bu çok nadir görülür ve bebeğe geçse bile bebek muhtemelen iyileşir.
 

COVID-19 Hamilelikte Sorun Yaratır mı?

  • COVID-19’un düşük yaptığına veya anne karnındaki bebeğin gelişimini etkilediğine dair hiçbir kanıt yoktur.
  • COVID-19 geçiren bazı hamileler erken doğum yapmış olsa da bunun COVID-19’a bağlı olup olmadığı net değildir.

COVID-19 Salgınında Doğum Öncesi ve Sonrası Muayeneler

Hamilelik ve doğum sonu kontrollerinize salgın sırasında da devam etmeniz önemlidir. Hamilelik kontrolleri kesinlikle gerekli muayenelerdir.
Bazı durumlarda kontrollerin arası uzatılabilir. Eğer uygunsa bazı kontrolleriniz sesli veya görüntülü telefonla da yapılabilir. Böylece enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya yardımcı olurken gereken bakımı da almış olursunuz. Bunun bilgisi size verilecektir. Doktorunuzun bilgisi dışında muayeneye ve kontrollere gelmemezlik yapmamalısınız.
Muayene sırasında yanınızda tek kişi bulunması veya bazı durumlarda yalnız olmanız istenebilir. Bazen de eşinizin bebeği ultrasonda görmesi için sadece çok kısa bir süre içeriye girmesine izin verilebilir. Bu ve başka önlemlerin hepsi, sizin hastanede COVID-19 virüsü ile karşılaşma riskinizi azaltmak için alınmaktadır.

Hamileysem ve COVID-19’dan Şüpheleniyorsam Ne Yapmalıyım?

COVID-19 ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız ve ateş veya öksürüğünüz varsa, tat veya koku duyularınızda bir değişiklik veya kayıp hissediyorsanız en kısa sürede doktorunuzla haberleşin. Doktorunuzun yönlendirmelerine uygun hareken edin. Doktorunuz ne yapacağınızı size söyleyecektir. Bu dönemde misafir kabul etmeyin ve onlara görüşemeyeceğinizi söylemekten kaçınmayın ve evden çıkmayın. Birlikte yaşadığınız veya yakın temas ettiğiniz diğer kişiler de kendilerini izole etmelidirler. Eğer onlarda şikayet olursa hekime başvurmalıdırlar.
Acil uyarı belirtileriniz varsa 112’yi arayın veya hemen hastaneye gidin. Acil uyarı belirtileri şunları içerir:

  • Nefes almakta zorluk çekme veya nefes darlığı (hamilelikte normalde görülenden daha şiddetli ise)
  • Göğüste devam eden ağrı veya baskı hissi
  • Ani başlayan sersemlik
  • Başkalarına yanıt verememe
  • Dudaklarda veya yüzde morarma

Hastaneye gidecekseniz, önceden arayıp haber vermeye çalışın. Böylece gerekli hazırlıkları yapabilirler. Sizi endişelendiren başka bir şikayetiniz varsa, doktorunuzu veya 112’yi arayabilirsiniz.
 

Doğum ve Sonrası

Doğum için hastaneye yattığınızda veya planlı sezaryen olacaksanız birkaç gün önceden COVID-19 testi yaptırmanız istenebilir.
Doğum sırasında eşinizin doğum odasında size eşlik etmesine izin verilmeyebilir. İzin verilirse önceden onun da COVID-19 testi yaptırması gerekebilir.
Doğum ağrılarını çekerken muhtemelen odanızda yalnızca bir refakatçi bulunmasına izin verilecektir. Refakatçinizin de COVID-19 testi yaptırması istenebilir. Refakatçinizin hastanede bulunduğu süre boyunca maske-sosyal mesafe-hijyen kurallarına uyması serviste yatan diğer hamile ve yeni doğmuş bebeklerin korunması için çok önemlidir.
Doğum sonrasında sosyal mesafe kurallarına uymaya devam etmelisiniz. Hastaneye ziyaretçi kabul edilmeyecektir ama eve döndükten sonra da kendiniz ziyaretçi kabul etmemeli, hoş geldin partisi gibi toplantılar düzenlememelisiniz. Salgın döneminde dost ve akrabalarınız tebriklerini iletmek için sesli veya görüntülü telefon kullanabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>
Whatsapp Destek