Sağlık Kütüphanesi / Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Görme sinirini kurutan ve harabiyet veren, en çok görülen göz hastalıklarından birisidir. Hastalık çoğunlukla belirti vermemektedir. Birçok hasta tarafından ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilir. Rutin kontrollerle tespit edildiği için özellikle 40 yaşından sonra göz tansiyonunun ölçülmesi oldukça önemlidir.

Göz Tansiyonunun (Glokom) Nedenleri Nelerdir?

Basit Kronik Glokom'un çoğunlukla nedeni bilinememektedir. Ancak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

İleri yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyop, göz yaralanmaları, uzun süreli kortizon kullanımı glokom riskini arttırmaktadır.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geriye dönüş çok zor olabilmektedir. Rutin muayene sırasında anormal göz içi basıncının artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Göz tansiyonu ölçümü, görme alanı testi yapımı ve OCT denilen görme sinirinin filmi çekilerek tanı konulabilmektedir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Basit glokomların çoğunluğu ilaç tedavisi ile iyileşebilmektedir. Eğer kullanılan ilaçlarla göz tansiyonu istenilen seviyeye düşmezse görme kaybı olmaması için cerrahi operasyon düşünülebilir. Bu glokom tipleri belirti vermemektedir ve rutin muayene esnasında tespit edilebilmektedir.

Diğer glokom tipi akut glokomlardır. Şiddetli göz ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler ile hastalar doktora başvurabilmektedir.

Bu glokom tipine göz içi iltihapları, ileri katarakt durumları ya da iris tabakasında bir bozukluk oluşumu neden olabilmektedir. Eğer katarakta bağlı bir akut glokom varsa katarak ameliyatı yapmak gerekir.

Doğuştan oluşan glokomlarda büyük göz, ışıktan rahatsız olma ve göz yaşarması şeklinde çocuklarda belirtiler olabilir. Bu durumda da önce ilaç tedavisi ilerleyen dönemlerde ise cerrahi tedaviler düşünülebilir.

Juvenil glokom, genlerde de görülebilir. Genetik olarak ailede varsa kontrol altında tutmak gerekir. İlaç tedavisi ve gerekli durumlarda cerrahi müdahaleyle tedavi edilmektedir.

Glokom sinsi bir hastalık olduğu için her sene göz tansiyonu ölçümü yapılması unutulmamalıdır.

  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>