Sağlık Kütüphanesi / Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkığı) Nedir?
Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkığı) Nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkığı) Nedir?

Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkığı) Nedir?

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) veya diğer adıyla “Doğuştan Kalça Çıkığı” doğuştan olduğu zannedilse de artık doğum sonrasında da gelişebildiği bilinmektedir. Doğuştan Kalça Çıkığı, kalça ekleminin yenidoğan döneminde stabil olmayışından tam çıkığına kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen ortopedik bir sorundur.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında başlayabilen bir hastalık olması yanında GKD genetik temelleri olan aynı zamanda çevresel faktörlerin de rol oynadığı bir hastalıktır.

Hastalık Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?

- GKD kız çocuklarında, erkek çocuklarına oranla daha fazla görülür

- Ailenin ilk bebeği olması

- Çoğul gebelikler

- Doğumda makat pozisyonu

- Ailede kalça çıkığı varlığı

- Oligohidramniyoz (amniyon sıvısının az olması)

- Kundak yapılmış olması

- GKD’li 1. ve 2. derece akrabası olanlar.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Gelişimsel Kalça Displazisi hastalığında belirtilerden çok kalça ultrasonu ile tarama, ortopedi uzmanı muayenesi ve 6. ayda çekilen direkt grafilerin önemi günümüzde daha ön plandadır.

Tanı konulmamış bir GKD hastasındaki önemli belirtiler

- Kalça eklem hareketlerinde kısıtlılık

- Bacaklar arasındaki uzunluk farkı

- Kalça ve bacaklardaki deri katlantılarının sayısı ve şeklinde asimetri

- Oturma, emekleme ve yürümede gecikme

- Yürüyen bebekte aksama, topallama

- Kalça eklemi hareket ettirildiğinde tık sesi duyulması

Bebeklerde Kalça Çıkığı Teşhisi Nasıl Konur?

İlk kalça çıkığı muayenesi, pediatri uzmanı tarafından yapılan yenidoğan muayenesinin bir parçasıdır. Daha sonra ülkemizde zorunlu tarama halinde uygulanan, bebek 6 ila 8 haftalıkken yapılan kalça ultrasonu (USG) uygulaması sayesinde birçok yenidoğan başlangıç aşamasında kalça gelişimi açısından test edilmekte, teşhis konulmakta veya tedbir alınmaktadır. Bu konuda altın standart tetkik, halen 6. ayda çekilen direkt grafi ile uyluk kemiği (femur) başının tam yerinin tespiti ve kalça eklem açısının (asetabuler indeks) ölçümüdür. Daha fazla gecikilen olgularda ''Ortopedi ve Travmatoloji'' hekimine başvurmak önemlidir.

Kalça USG Nedir?

Bebeğe kalça ultrasonu yaptırmak ülkemizde bir zorunluluk olsa da bu tarama testinin öneminin ayrıca bilincinde olmak ve belli semptomlar ortaya çıkmadan kalça gelişiminin doğru takibinin yapılması önemlidir. Gelecekte ortaya alçılama veya ameliyat gibi daha büyük sorunlar ve sorumluluklar çıkmaması açısından kalça ultrasonunun gerektiği zamanda ve tekrar tekrar yaptırılmasının bir zararı olmayacağı gibi faydası tartışılmazdır.

Gelişimsel Kalça Displazisi Tedavisi Nasıldır?

İlk 6 ayda altın standart tedavi “Pavlik Bandajı”dır. Atel veya basit bazı önlemlerle kalça gelişiminin doğru tamamlanması ile hastalığın tedavisi mümkündür. 6 aydan büyük bebeklerde ise genel anestezi altında kapalı yöntemlerle veya açık cerrahi ile çıkık femur başının yerine yerleştirilmesi gerekir. Sonrasında da alçı uygulaması yapılır. Tedaviden sonra hasta takibe alınır ve olası bir olumsuz durumda müdahale edilir. Tedavi ilk 6 ayda yapılırsa tamamen iyileşme oranı %100’e yakındır. Bununla birlikte tanı ve tedavide gecikilmesi durumunda olası komplikasyonların miktarı ve ciddiyeti de artmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>