Sağlık Kütüphanesi / Güneş Yanığı
Güneş Yanığı
Bu makaleyi sesli dinleyin

Güneş Yanığı

Güneş yanığı derinin güneş ışınlarına maruziyet sonrası gösterdiği geçici reaksiyondur.

Açık deri rengine sahip olma, yaz mevsiminde ışınlarının en belirgin olduğu öğle saatlerinde uzun süreli maruziyet, yüksek rakımlar ile kar, su gibi UV ışınlarını yansıtıcı ortamların varlığı; güneş yanığı gelişme riskini ve yanığın şiddetini artırmaktadır.

Maruziyetten 4-6 saat sonra güneş gören alanlarda ilk olarak kızarıklık meydana gelir, kızarıklık 24 saat içinde giderek şiddetlenir ve üç gün içinde geriler. Kızarıklıkla beraber o bölgede hassasiyet, şişlik ve ısı artışı olur. Hafif bir halsizlik gelişebilir .

Şiddetli durumlarda ise kızarıklık alanında ağrı olabilir. Su kabarcıkları gelişebilir. Ateş, bitkinlik, çarpıntı, bulantı, kusma, baş ağrısı ve gözlerde sulantı, kızarıklık görülebilir.  

Tedavide basit ağrı kesiciler erken dönemde başlanırsa belirtiler hızla geriler. Soğuk uygulama ve nemlendiriciler kullanılmalıdır. Dermatoloji doktorunun önerisi ile steroid içeren kremler gerekli olabilir. Şiddetli durumlarda yatak istirahati ve sıvı tedavisi yapılabilir.

Güneş yanığından korunmak için öğle saatlerinde dışarıda olmaktan kaçınmalı, güneş koruyucu kremler kullanılmalı, terleme, yüzme, duş alma gibi fiziksel olarak kremin ciltten uzaklaştırıldığı durumlarda tekrar uygulama yapılmalı ve gün içinde 3’er saat aralıklarla koruyucu kremler tekrarlanmalıdır. Direkt maruziyetten korunmak için şapka, şemsiye kullanılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>