Sağlık Kütüphanesi / Koronavirüs (Covid-19) Günlerinde Evden Çalışma ve Eğitim Hayatımız Hakkında
Koronavirüs (Covid-19) Günlerinde Evden Çalışma ve Eğitim Hayatımız Hakkında
Bu makaleyi sesli dinleyin

Koronavirüs (Covid-19) Günlerinde Evden Çalışma ve Eğitim Hayatımız Hakkında

 Koronavirüs (Covid-19) hayatımızı birçok yönden etkilemekle birlikte, çalışma alışkanlıklarımız, teknolojiyi verimli kullanmak durumunda olmamız, etkileşime online devam ederek ‘Home Office’ çalışma ve eğitim almaya uyum sağlamamıza yol açmaktadır.

 Birçoğumuzun bu süreçte en sık hissettiği duygu; endişe. Endişelerimizin farkında olduğumuz için bilgilenmeye, kendimizi ve çevremizdekileri korumaya ihtiyaç duyduğumuzu fark ediyoruz. Bu sayede uygun davranışı belirleyip harekete geçebiliyoruz. Endişe, kriz durumlarında doğru davranışı seçmemize yarayan, engelleri kabul etmemizi sağlayan, bize insan olduğumuzu hatırlatan bir duygudur. Bugünlerde günlük rutin dâhilinde yapmamız gereken birçok sorumluluğumuzu evden, internet üzerinden yapmaya çalışarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Engellendiğimizi hissettiğimiz, endişelendiğimiz, sorumluluk hissettiğimiz için yeni, modern, alışık olmadığımız ama işlevsel çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızla iletişim kurmaya devam etmek, çevremizle teması artırmak, etkileşime devam ederek üretebilmek ruh sağlımızı korumanın en sağlam yollarından biri. 

 Belirsizliğin artmasıyla beraber stres hormonlarımız yükseliyor ve aynı zamanda hafıza ve odaklanma güçlükleri başlıyor. Bu dönemde normal olduğunu kabullenerek, ara vermek, günü planlamak, belirlenen mesai ya da eğitim saatlerine uymaya çalışmak, evdeki kişileri bu saatlerle ilgili bilgilendirmek, sessiz bir ortam sağlamak, ev içinde kısa gezintilere çıkmak, kafeinin uyarıcı etkisinden yararlanmak ve belki yapılacaklar listemizdeki iş sıralamasını değiştirmek yararlı olacaktır. Ayrıca düzenli uyku ve hareket stres seviyemizi kontrol altında tutmanın ve odaklanma güçlüğü ile başa çıkmanın en sağlıklı yollarından biridir.

 Evde online çalışma hayatının olumlu yanları olduğu da bir gerçek. Günlük planlarımızı bozan uyarıcılar daha az olduğu gibi, gürültü, gereksiz sohbetler, ‘hayır’ diyemediğimiz kişiler, erteleyemediğimiz görüşmeler akışımızı bozamaz. Farkındalığın, konsantrasyonun ve öngörünün enerjisi bizi endişe ve korkudan arındırır. Bu sayede bizi depresyona sürükleyen geçmişi ve kaygı yaratan geleceği akışına bırakabilir ve şimdiki zamana odaklanabiliriz.

 Yaşadığımız olumsuz sürecin belirsizliği bir süre daha devam edecek ancak biz konuşarak, paylaşarak, düşünerek, okuyarak, üreterek, hissederek hayatımıza devam edeceğiz. Birlikte anlamlandırarak, ders çıkararak, iyileşeceğiz. Bugün yaptığımız her şey yarınlarımızı iyileştirip geliştirebilir. Bu nedenle evde kalarak okumaya, eğitim almaya, çalışmaya ve üretmeye devam etmek bizi gelecekteki çalışma ve eğitim hayatımıza hazırlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
?>